hokej nagano 1998_Česko vs Rusko

Česko, USA, Finsko. Čím se zapsaly do hokejové historie?

Mistrovství světa a zimní olympijské hry. Na takových turnajích se rodí nezapomenutelné okamžiky národních hokejových reprezentací. Jaké jsou největší úspěchy českého, amerického a finského ledního hokeje?

Česko: Turnaj století

Branku hlídá spolehlivý Dominátor, v útoku září Jágr, tým vedený zkušeným kapitánem Růžičkou má výtečnou formu. České hokejisty na Zimních olympijských hrách v Naganu koučoval Ivan Hlinka spolu se Slavomírem Lenerem. Tito vytvořili obrovský silné mužstvo, které bylo zároveň skvělou partou. Po vítězném čtvrtfinále s Američany české družstvo skolilo Kanadu. Zbývala už jenom jediná překážka: Rusko. Dominik Hašek ve finálově bitvě nepustil za svá záda jedinou střelu, a tak Češi díky životní trefě Petra Svobody dobyli 22. února roku 1998 legendární zlato jednobrankovým rozdílem. Jména jako Reichel, Procházka nebo Ručinský znali v Česku snad všichni. A dodnes je zlatý hokejový úspěch z Japonska něčím, na co Češi určitě nezapomenou.

USA: Miracle on Ice

Rok 1980, pátek 22. února. V ten den se odehrál jeden z největších sportovních momentů minulého století. Zimní olympijské hry se tehdy konaly v malé vesnici Lake Placid, v New Yorku. Za Spojené státy americké bojovalo družstvo složené z amatérů a univerzitních hráčů. V onen pátek svěřenci trenéra Herba Brookse nastoupili k semifinálovému zápasu proti favorizovanému Sovětského svazu, který si odvezl zlatou medaili z předchozích sedmi olympiád. Na konci druhé třetiny Spojené státy prohrávaly 2:3. Ve třetí třetině vyrovnaly a pak, deset minut před koncem, skočil na led kapitán mužstva Mike Eruzione a dal rozhodující gól. Tak se zrodil „Miracle on Ice“.

USA posléze vybojovalo zlato po porážce Finska, Sovětský svaz získal bronzovou medaili, když zvítězil nad Švédskem. „Zázrak na ledě“ byl v roce 1999 časopisem Sports Illustrated prohlášen největším sportovním okamžikem 20. století. Jako součást oslav 100. výročí v roce 2008 zvolila Mezinárodní hokejová federace tuto událost číslem jedna v mezinárodní hokejové historii.

Finsko: Zlato ze Stockholmu

První vítězství na mistrovství světa v ledním hokeji. To je nezapomenutelný úspěch finského hokeje, který se datuje na 7. květen 1995. Hokejový šampionát se ten rok konal ve Stockholmu a ve finálovému boji změřili síly Finové a Švédové. Celek Curta Lindströma zvítězil 4:1 a celonárodní oslavy pak ve Finsku trvaly několik dní.