Cizinci se v Havlíčkově Brodě zdokonalují v češtině

Celý den český jazyk poslouchají, tvoří v něm a baví se pomocí něj s kamarády. Na jedenáctý ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského přijeli i studenti z Polska, Ukrajiny, Rakouska, Ruska a Slovenska.

Šestnáctka mladých cizinců se zájmem o média a dění ve střední Evropě se vedle Čechů sjela do Havlíčkova Brodu na týdenní žurnalistický kemp. Ten je sice primárně zaměřený na novinařinu a historické i současné evropské dění, cizinci ho ovšem využívají i k procvičení svých jazykových znalostí. „Podnětem pro účastníky ze zahraničí jsou evropská témata, umožňujeme jim ale také rozvoj češtiny, respektive slovenštiny,“ uvedl Milan Pilař, organizátor Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského.

„Baví mě diskutovat na různá témata. V budoucnosti jako novinář pracovat nechci, ale myslím si, že každá zkušenost v životě člověka je dobrá,“ poznamenal student Letní žurnalistické školy Damian Teichert, který žije v polské Vratislavi.

Mezinárodní letní kemp začal v Havlíčkově Brodě v neděli 16. srpna. Po celý týden nabízí přednášky, praktická cvičení a besedy. Hosty letošního ročníku jsou například spisovatelka Radka Denemarková, tiskový mluvčí Velvyslanectví USA v Praze Daniel Ernst nebo historička z University of Strathclyde Glasgow Mary Heimann.