Den díkůvzdání? Nejvíc práce pro instalatéry

Rodina se sejde u svátečního stolu, kterému vévodí nadívaný krocan s brusinkovou omáčkou. Tak Američané slaví vždy čtvrtý čtvrtek v listopadu Den díkůvzdání (Thanksgiving Day). Jaké zajímavosti jsou spojené s tímto svátkem?

  • Krocan a brusinky jdou na dračku

Krocana na Den díkůvzdání podle průzkumů večeří 91 – 95 procent amerických rodin. Není proto divu, že se při této příležitosti napříč Spojenými státy prodá přibližně 280 milionů kusů této drůbeže. Jsou to více než tři miliony tun masa a tři miliardy utracených dolarů. Slavnostní tabule si rovněž vyžádá 20 procent z celkové roční spotřeby brusinek.

  • Vznikly polotovary do trouby

Jedna americká firma v 50. letech neodhadla objem prodeje a dodala na trh více masa, než bylo třeba. Někoho z firmy pak napadlo zbylé krocany naporcovat a prodávat v malých balíčcích s přílohou. A neboť Ameriky tehdy zažívala boom televizí v domácnostech, začal se tento balíček jídel, které stačilo jenom pár minut ohřát v troubě, označovat jako TV dinners.

  • Kanada slaví v říjnu

Den díkůvzdání si připomínají také Kanaďané, a to druhé pondělí v říjnu.

  • Instalatéři se nezastaví

Černý pátek (Black Friday), který nastupuje po Dni díkůvzdání, je údajně nejnáročnějším dnem v roce pro instalatéry. Ti se totiž musí vypořádávat se zahlcenými trubkami. Američané obvykle vyhazují odpad vzniklý při vaření do dřezu, kterému pro tyto účely nechybí drtič.

  • Na státní svátek čekali 17 let

Dlouhých 17 let přesvědčovala Sarah Josepha Hale svými dopisy prezidenta Abrahama Lincolna, aby uznal Den dívůvzdání za státní svátek. Dočkala se v roce 1863. Tato žena je autorkou klasické americké písničky Mary Had A Little Lamb.

  • Krocani dostávají prezidentskou milost

Od dob prvního prezidenta Bushe je tradicí udělatovat milost krocanům, kteří neskončí v troubě. Tito šťastlivci pak dožívají na farmě v místě, kde kdysi bydlel George Washington.

Zdroj: www.chcidoameriky.cz