Oslavy nového roku v 10 světových velkoměstech

Velkolepé průvody, videoprojekce a ohňostroje. Jak si lidé v hojně navštěvovaných městech planety vychutnávají poslední večer roku a příchod toho nového?

PAŘÍŽ

Paříž

Bulvár Champs-Élysées se od 23 hodin 31. prosince až do druhého dne mění na pěší zónu a na Vítězném oblouku zpestřuje novoroční oslavy barevná videoshow. Promítání pak zakončuje odpočítávání zbývajících vteřin do nového roku za doprovodu dechberoucích světelných efektů. Na první lednový den pak rušná pařížská třída hostí novoroční slavnostní přehlídku tvořenou kapelami mnoha národností  a renomovaných cirkusů. Do běžného „klidu“ se pak známá avenue vrací okolo 18 hodin navečer.


LONDÝN

Londýn

Silvestrovské oslavy v britské metropoli jsou zakotvené u obřího kola London Eye. Velkolepá podívaná propuká, jakmile Big Ben odbije půlnoc. Na jeden z nejhezčích ohňostrojů světa, odpalovaný z břehu řeky Temže, se každoročně přichází podívat statisíce lidí, a to už kolem 21 hodin, aby chytili dobré místo. Součástí tradičního programu je i monstrózní novoroční průvod s několika tisíci účinkujícími z desítek zemí světa. Tanečníci, akrobati, roztleskávačky, hudebníci a další účinkující baví přítomné tři hodiny.


NEW YORK

New York

Kde jinde slavit v New Yorku Nový rok než na slavném Times Square. Tam se pokaždé sejdou tisíce lidí, kteří společně sledují sestup obrovské osvětlené koule, z níž přesně o půlnoci vylétají miliony konfet. Oslavy Silvestra ale začínají už u pár hodin dřív, kolem 18 hodin jsou slyšet a vidět vystoupení světových hvězd, nechybí ani úryvky ze slavných muzikálů. Ty pak střídá skvostný ohňostroj.

(Kdo se necítí na plné novoroční Times Square, může si velký ohňostroj užít také v Prospect Parku u Gran Army Plaza, kde se poslední prosincový den navíc podává zdarma šálek horké čokolády.)


RIO DE JANEIRO

Rio de Janeiro

Brazilská metropole je proslulá především tradičním karnevalem, konaným na přelomu února a března. Letní oslavy konce roku této události ovšem značně šlapou na paty. Nejdivočejší party se roztáčí na populární pláží Copacabana. Na čtyřech kilometrech písku pošlapují více než dva miliony lidí. Na pláž Brazilci i turisté míří už od rána, aby vhodili do Atlantiku barevné květy. Podle barvy, kterou si zvolí, budou mít v novém roce štěstí, dobrý sexuální život anebo hodně peněz. Na rozsáhlých plážích se pak konají oslavy Lemanjá  – bohyně vody. Poslední noc domorodci protančí v tradiční bílé barvě. Za poslechu brazilské hudby pak moře o půlnoci osvětlí gigantický ohňostroj, odpalovaný z lodi. Do ranních hodin je potom na programu pití a tanec v rytmu samby.


SYDNEY

Sydney

Sydney je tím prvním městem, v němž hodiny odbíjí půlnoc. A právě v ten moment vypukává největší ohňostroj světa, jemuž pozadí nastavuje slavná budovy Opery a impozantní Harbour Bridge. Tuto show každý rok sledují na dva miliony lidí. Na nábřeží pak světelnou show doplňují místní kouřové obřady, jejichž úkolem je očista od zlých duchů.


EDINBURGH

Edinburgh

Skotové považují Hogmanay, čili oslavy Nového roku, za mnohem důležitější svátek než Vánoce. Veškeré dění startuje v kopcovitém Edinburghu 30. prosince pochodňovým průvodem města, den nato se pak ulice všech skotských měst a vesnic zaplňují lidmi, kteří si navzájem přejí šťastný nový rok – s patřičným skotským přízvukem. Novoroční oslavy jsou ve Skotsku poměrně hlučné, značně podpořené alkoholem, především tradiční skotskou whiskey. Neodmyslitelným hudebním doprovodem silvestrovského dění jsou skotské dudy. Ohňostrojové rachejtle vylétají z Edinburského hradu.


BERLÍN

Berlín

Oslavy ubývajícího roku se v německém hlavním městě soustředí na takzvanou Party Mile – dvoukilometrovou trasu mezi Braniborskou bránou a Vítězným obloukem, která je plná barů, mezinárodních restaurací, laserových show, obrazovek, party stanů a hudebních pódií. Po půlnočním ohňostroji se oslavchtivé davy přesouvají dále do města. Během silvestrovského dne se zájemci mohou pobavit na Palačinkových závodech nebo na Silvesterlauf, běžci jsou zváni si střihnout tradiční novoroční štvorkilometrovku.


LAS VEGAS

Las Vegas

Statisíce nadšenců se vydávají oslavit Nový rok do amerického města hříchu. Srdce Las Vegas, the Strip je pro auta uzavřené a mění se na obrovskou pouliční oslavu s živými kapelami,  pyrotechnickými a laserovými show. Mimo to lze jíst a bouchat šampaňské v jakémkoli jiném lasvegaském hotelu či kasinu. Půlnoční ohňostroj pak vybuchuje ze sedmi střech podél celé Strip, viditelný stejně dobře jak z ulice, tak z hotelového balkonu.


HONG KONG

Hong Kong

Grandiózní ohňostroj pravidelně osvětluje panorama čínského ekonomického a obchodního centra. Ať už je to velký tančící drak nebo velká zářící koule podobná té newyorské. Nekonečné noční večírky se pak shlukují na lodích a střešních terasách v přístavu Victoria Harbour.


NEW ORLEANS

New Orleans

Město jazzu a hudby jako takové nabízí originální oslavy příchodu 1. ledna. Vrcholem je patnáctiminutový ohňostroj na řece Mississippi, spojený s vyzvednutím malého nového roku, čili Baby New Year ze střechy pivovaru Jax na Jackson Square. Tím ovšem zábava nekončí v jednom z hlavních amerických přístavů nekončí, ba naopak. Stěhuje se do barů a hudebních klubů, kde setrvává až do ranních hodin.

Za inspiraci díky living.iprima.cz.

Krásný nový rok 2017! 🙂