Pět free aplikací, které vám pomohou naučit se cizí jazyk

Své chytré telefony téměř nepouštíme z ruky. Kromě volání a posílání zpráv totiž nabízí řadu užitečných aplikací. Mimo jiné i vzdělávací aplikace zaměřené na jazykovou výuku.

Mobilní jazykové appky jsou jednoduché a zábavné. Až při jejich používání někdy zapomenete, že se vlastně učíte. Navíc se tímto způsobem lze jazykově zdokonalovat třeba při jízdě v tramvaji nebo když čekáte v ordinaci u lékaře. Zkrátíte si čas a zlepšíte svoji znalost jazyka!

Vybrali jsme pětici aplikací, které fungují jak na platformě Android, tak na přístrojích s operačním systémem iOS. Všechny jsou přitom bezplatné, alespoň v základní verzi. Za pokročilejší nastavení byste si v některých případech museli zaplatit.

  • Busuu

Busuu je patrně největší vzdělávací síť určená úplným začátečníkům. Učí angličtinu, francouzštinu či španělštinu prostřednictvím obrázků, doplňovaček, kvízů, poslechu rodilých mluvčí a dalších názorných metod, které vám jednoduše nedovolí si nezapamatovat něco nového. Vedle aplikace Busuu pro dospělé je k dispozici také varianta Busuu pro děti. Ta malé studenty hravou formou naučí barvám a dalším základním slovíčkům.

  • Johnny Grammar

Aplikace Johnny Grammar poslouží spíše pokročilejším angličtinářům, kteří by si rádi procvičili slovíčka, gramatiku i hláskování. Každý z okruhů je rozdělen do dalších oddílů, jako jsou nepravidelná slovesa, přídavná jména a příslovce, předložky, infinitivy a gerundia, modální slovesa a tak dále. Z těchto podmnožin jste následně zkoušeni formou rychlého kvízu, kdy vám hra vyloží větu a vy na chybějící místo musíte doplnit správné slovo. To celé na čas a na body, které se zapisují do světového žebříčku nejlepších hráčů. Zkuste soutěžit s přáteli a uvidíte, jak vás to motivuje!

  • English Tutor

S English Tutor si můžete vybrat mezi několika základními skupinami (například začátečníci, cestování, byznys) a v nich pak mezi jednotlivými vzdělávacími moduly (čísla 1 – 10, peníze, dobré ráno, barvy a podobně). V nich vás následně čeká nejdříve probrání látky, třeba metodou předříkávání spolu s obrázky, dále prozkoušení z látky, kdy aplikace nejdřív říká, co chce slyšet, a vy to následně musíte správně zopakovat, a nakonec i kvíz, v němž kupříkladu doplňujete správné číslice k psaným slovům. Mnoho modulů aplikace English Tutor je zdarma, u některých ale budete požádáni o platbu.

  • Duolingo

Aplikace Duolingo by se dala přirovnat k počítačové hře, kde plníte krátké úkoly, sbíráte body, přicházíte o životy a tak krok za krokem postupujete dopředu. Na startu si nastavíte svoji denní dávku, otestujete svoje znalosti a začnete. Sympatické je to, že jedna lekce má dvacet otázek, což nezabere víc než deset minut. Dostanete čtyři životy, ty buď ztratíte a vrátíte se zpátky na začátek, nebo projdete, posbíráte body a postupujete dál. Kromě úkolů na psaní, překlad, tvorbu vět či poslech s aplikací Duolingo trénujete mluvení – komunikujete se svým aparátem, jako by to byl učitel. Ale nebojte, pokud nechcete na veřejnosti mluvit na telefon, úkoly z mluvení je v nastavení možné dočasně vypnout.

  • Fun Easy Learn

Fun Easy Learn ocení začátečníci, středně pokročilí i pokročilí studenti různorodých jazyků. V této velice snadné aplikaci si vyberete téma (například lidé), pak podtéma (například rodina) a nakonec i jednu ze zábavných her, jejímž prostřednictvím se vám Fun Easy Learn pokusí namrskat slovíčka do hlavy. Tematický celek vám vyloží a potom prozkouší, co jste si zapamatovali. Můžete třeba ke slovu přiřazovat správný obrázek, hledat k němu ekvivalenty ve vašem rodném jazyce nebo napsat slovo, kdy podle obrázku do neúplného výrazu doplňujete správná písmenka.

Jazykových aplikací, zejména pro angličtinu, existuje spousta. Zkuste ty, které jsme vám popsali, anebo jiné. A když se vám zasteskne po lidském kontaktu, neváhejte a obraťte se na nás 😉