Slavit Mikuláše u protinožců? V česko-slovenské škole v Sydney to zažili

Chladné, zimní počasí, tma a ve světlech lamp tři nesourodé postavy. Tak to v Česku vypadá 5. prosince, kdy do ulici vyráží Mikuláš, doprovázený čertem a andělem. Jaké to ale je, když se tato skupinka objeví v horké Austrálii?

Eva Stařecká jeden školní rok učila děti na česko-slovenské škole v centru Sydney. Na začátku prosince 2012, v době, kdy v Česku chodí Mikuláš, spolu se svými kolegy uspořádala mikulášskou nadílku také pro tamní děti.

„Jedná se o komunitní školu, která funguje o sobotách, a jejími žáky jsou děti ze smíšených rodin, třeba česká nebo slovenská matka plus australský otec, to bylo nejčastější; anebo tam také byla česko-francouzská a česko-korejská rodina. Cílem školy je podporovat český a slovenský jazyk, kulturu a tradice,“ charakterizovala svoji australskou almu mater Eva Stařecká.

Kostýmy ze Slovenska

Mikuláš děti u protinožců navštívil v sobotu dopoledne. Eva byla převlečená za anděla, dva Slováci (otcové dětí ze školy) představovali Mikuláše a čerta. „Měli jsme tradiční, originální masky dovezené přímo ze Slovenska, a tak jsme vypadali opravdu věrohodně,“ vzpomíná Češka.

Tato trojice chodila po jednotlivých třídách, v každé z nich měly děti nachystanou písničku, říkanku nebo pohybovou aktivitu. Mikuláš je zpovídal, zda byly po celý rok hodné, poslouchaly paní učitelku, nezlobily rodiče, čert je strašil a anděl jim na kytaru zahrál české koledy. „Některé děti koledy znaly, a tak se přidaly. Zpívaly s námi taky ostatní paní učitelky a rodiče. Ty moc potěšilo, že slyší české vánoční písně,“ popisuje Eva alias anděl.

Rozdávali perníčky

Mikulášská nadílka skrývala kromě reklamních předmětů a knížek také tradiční české perníčky. Podle Evy se oslava dětem i dospělým líbila. „Nezdálo se, že by to pro děti bylo něco úplně nového. Přece jenom to byly napůl Češi. Myslím, že se těšily, a že jsme tím udělali radost i rodičům.“

A jaké to je být v kostýmu anděla, když je venku 35 stupňů? „Musím přiznat, že tahle část nebyla úplně příjemná,“ směje se Eva. Ví ale, že zažila něco, co se jen tak někomu nepoštěstí. „Bylo to zvláštní slavit Mikuláše na druhé straně světa, v horku, zpívat české koledy v australském prostředí, kde slyšíte z otevřených oken hlasité skřeky papoušků. To spojení české zimní tradice s horkem pro mě bylo opravdu zajímavé,“ prozrazuje bývalá učitelka.

Více o České a Slovenské škole v Sydney si můžete přečíst zde.

Mikuláš, čert a anděl v Sydney Mikuláš na škole v Sydney anděl na škole v Sydney Mikulášská nadílka v Austrálii