Studium jako z pohádky: University of Glasgow

Četli jste knížky o Harrym Potterovi? Vězte, že když se postavíte před hlavní budovu University of Glasgow, budete si připadat jako v Bradavicích. Mimo svůj impozantní vzhled platí glasgowská univerzita za jedno z nejprestižnějších vzdělávacích míst v Evropě.

Jestliže uvažujete o studiu vysoké školy v zahraničí, University of Glasgow vás určitě nezklame. Čtvrtá nejstarší univerzita v anglicky mluvícím světě je známým centrem vzdělání a výzkumu ve Skotsku a má výtečnou mezinárodní reputaci. Hlavní sídlo univerzity se nachází v Gilmorehill v části West End. Ostatní školní budovy jsou rozeseté i v dalších částech města.

V současné době má univerzita 9 fakult:

  • Fakulta umění
  • Fakulta biomedicíny a biologických věd
  • Fakulta vzdělávání
  • Fakulta inženýrství
  • Fakulta informaticky a matematických věd
  • Fakulta práva, pracovních a sociálních věd
  • Fakulta lékařství
  • Fakulta fyzikálních věd
  • Fakulta veterinárního lékařstvíUniversity of Glasgow Library

Dvanáctipatrová knihovna

University of Glasgow byla založena v roce 1451 na základě buly papeže Mikuláše. Popudem ke vzniku bylo přání krále Jakuba II., aby byly spolu s univerzitou v St Andrews ve Skotsku dvě univerzity, stejně jako v anglickém Oxfordu a Cambridge. Dnes na univerzitě studuje mnoho místních, ale i zahraničních studentů. Ti během studia využívají bohaté univerzitní knihovny, která patří mezi nejstarší a největší v Evropě. Vlastní více než 2 a půl milionu novin a časopisů a zprostředkovává přístup k nespočtu elektronických zdrojů. Dvanáctipatrová budova, otevřená v roce 1968, je bezpochyby jednou z předních pamětihodností glasgowského West Endu a bývá řazena ke středně velkým mrakodrapům – její charakteristický obrys je vidět z dálky několika kilometrů.

KelvingroveChcete-li při studiu sportovat, na University of Glasgow není nic jednoduššího. Jedna z budov školy je přímo určena k pohybovým aktivitám. Je tam bazén, posilovna, od rána do večera můžete navštěvovat různá cvičení nebo hrát některý z kolektivních sportů.

Cesty po Skotsku

Samotné Glasgow je největší skotské město, po Londýnu a Birminghamu třetí největší ve Spojeném království. Oplývá řadou architektonických skvostů a láká do spousty muzeí a galerií: například do Muzea moderního umění, Muzea dopravy nebo do galerie Kelvingrove. Kdo má rád procházky, může se vydat do parku nebo do botanické zahrady. Kromě toho může Glasgow posloužit jako výchozí bod pro další cesty po Skotsku – do turisticky oblíbeného Edinburghu, historického městečka Stirling, univerzitního St Andrews či na Skotskou vysočinu se známými skotským jezery Loch Ness nebo Loch Lomond.

Chtěli byste studovat v Glasgow? Bojíte se, že byste nezvládli jazyk? Přihlaste se na kurz angličtiny a vyjeďte co nejdřív 😉