V Brně opět začíná mezinárodní soutěž ohňostrojů Ignis Brunensis

Moravská metropole je na přelomu května a června ještě více mezinárodní než obvykle. Nastává totiž čas, kdy ve vybrané dny nebe nad městem rozzáří tradiční světová přehlídka světelných představení Ignis Brunensis, konaná v rámci 19. ročníku festivalu Brno – město uprostřed Evropy.

Starobrno Ignis Brunensis patří mezi nejvýznamnější ohňostrojová klání v Evropě i ve světě. Na hladině Brněnské přehrady předvedou při zahajovacím programu v sobotu 4. června své ohňostrojné umění specialisté z Česka a Německa pod společnou značkou Ignis Brunensis Team. Postupně se za doprovodu hudby představí ohňostrůjci ze Slovenska (ve středu 8. června) a ze Španělska (v sobotu 11. června).

Na závěr hlavní soutěže bude na přehradě po osmileté odmlce k vidění populární portugalský tým Macedos Pirotecnica (ve středu 15. června). Tato firma s více než osmdesátiletou tradicí zvítězila v brněnské mezinárodní soutěži třikrát za sebou: v letech 2005 – 2007; a je tak historicky nejúspěšnějším účastníkem mezinárodní části ohňostrojné přehlídky v Brně. Velkolepou středoevropskou podívanou uzavře v sobotu 18. června ohňostrojný epilog nad hradem Špilberk, věnovaný letošnímu 700. výročí narození Karla IV., a to jako součást celonárodních akcí k tomuto významnému jubileu.

Ohňostroje pokoří stovku

Zábavní festivaly tento rok provází i další pozoruhodné jubileum v podobě 100. ohňostroje v historii Ignis Brunensis. Výroční show se stane španělský soutěžní ohňostroj, naplánovaný na 11. června.