Vánoce ve Francii: na Štědrý den pracují a dárky jim nosí Père Noël

Stejně jako v Česku jsou francouzské Vánoce především rodinnými svátky. Francouzi jdou sice 24. prosince do práce, ale večer se schází k bohaté vánoční tabuli.

Štědrovečerní večeře se ve francouzštině nazývá le réveillon a skládá se z více chodů. Nejčastěji jsou to ústřice, krůta pečená na kaštanech, kaviár, losos a paštika z husích jater. Sladkou tečkou bývá la bûché de Noël, což v překladu znamená vánoční poleno. Jedná se o čokoládový koláč ve tvaru polene (výjimečně to může být zmrzlina), často ho zdobí trpaslíci, stromky nebo houby, zkrátka to, co můžete najít v lese.

Francouzským vánočním dezertem je La bûché de Noël.

Francouzským vánočním dezertem je La bûché de Noël.

La bûché de Noël vychází z dřívější tradice: Francouzi chodili večer na mši, a aby jim nevyhasl oheň, dali do krbu veliké poleno. Když se pak vrátili domů, měli tam příjemně teplo. Do kostela se ve Francii chodí i dnes, v době ústředního topení, a rovněž se zachoval zvyk zpívat koledy.

Vánočním stromečkem je ve Francii jedle. Dárky pod ni v noci z 24. na 25. prosince ukládá francouzská obdoba Santy Clause: Père Noël neboli Táta Vánoc. Francouzi si rádi navozují skutečnou vánoční atmosféru, a tak honosně zdobí pokoje a osvětlují své domy, aby zářily i v noci.