Vánoce ve Španělsku: kuličkami hroznového vína dát sbohem starému roku

Polvorón, churros s horkou čokoládou nebo pojídání hroznových kuliček za odbíjení zvonu. A dárky až 6. ledna. Takové jsou vánoční tradice Španělů.

La Nochebuana („Dobrá noc“) se slaví 24. prosince. I o Vánocích je v zemi na Pyrenejském poloostrově velice obvyklé jíst ryby a plody z mořských živočichů. V některých částech Španělska se připravuje cochinillo nebo lechón, což je sele opečené na rožni.

Typickou španělskou vánoční cukrovinou je turrón.

Typickou španělskou vánoční cukrovinou je turrón.

Všechny španělské domácnosti o Vánocích provoní dva druhy cukroví: polvorón a turrón. Polvorón jsou křehké, měkké, drobivé máslové sušenky vyrobené z mouky, cukru, mléka a oříšků; pod názvem turrón se skrývá nugátový vánoční dezert buď obdélníkového, nebo kulatého tvaru, s medem, praženými mandlemi či jinými ořechy.

Kulička vína za každý měsíc

Poněkud netypickou tradicí je pojídání dvanácti hroznů poslední večer v roce. Dvanáct úderů zvonu představuje dvanáct uplynulých měsíců, přičemž každému náleží jedna kulička. Potom Španělé vítají nový rok, připíjí si Cavou (španělské šampaňské), objímají se a vzájemně si přejí dobrý rok.

Ráno 1. ledna je běžné snídat chocolate con churros. Moučník ze smaženého těsta („španělské koblížky“) se namáčí v horké čokoládě.

Snídaně na Nový rok? Churros s horkou čokoládou.

Snídaně na Nový rok? Chocolate con churros.

Dárky a královský koláč

Španělské děti čekají na dárky do 6. ledna, kdy jim je přivážejí Los Tres Reyes Magos. Jsou to tři mudrcové, kteří hledají božské dítě. Toho dne je součástí slavnostní tabule sladký koláč Roscón de Reyes ve tvaru královské koruny. Zdobí ho kandované ovoce symbolizující drahokamy, kterými může být koruna krále poseta. Uvnitř koláče jsou obvykle ukryté dvě drobnosti. Pokud najdete peníze nebo malou hračku, znamená to štěstí. Jestliže objevíte malý kámen nebo něco jiného ošklivého a těžkého, mějte se na pozoru, neboť na vás číhá smůla.