Jaké jsou Velikonoce za hranicemi Česka?

Pomlázka je sice ryze český zvyk, Velikonoce se ale slaví i v ostatních zemích. S čím se o svátcích jara setkáte mimo naši republiku?

  • USA a Velká Británie

Za velkou louží a na Britských ostrovech jsou Velikonoce především zábavou pro děti spojenou s hledáním vajíček. Ta se zdobí v sobotu večer a podle pohádky je v noci v zahradách a domech ukrývá velikonoční zajíc. Když se děti v neděli ráno vzbudí, vydávají se na lov. Kromě vajíček nachází také sladkosti a hračky.

Ve Velké Británii děti ve školách a školkách o Velikonocích soutěží, kdo vyrobí nejkrásnější a nejoriginálnější klobouk. Často jim jsou nápomocni rodiče; podmínkou přitom je, že klobouk musí být velikonoční zdobený.

hot cross buns

Britové jedí na Velký pátek k snídani takzvané křížové buchty.

Nejenom v Británii, ale také v Irsku, Kanadě nebo Austrálii se pečou křížové buchty (hot cross buns). Jsou to velikonoční bochánky z kynutého těsta s hrozinkami a polevou z bílku, cukru a citronové šťávy ve tvaru kříže, který symbolizuje ukřižování Krista. Horké křížové buchty se podávají k snídani na Velký pátek.

V Americe má mnoho rodin na Velikonoční pondělí šunku s bramborem a zeleninou. Často se peče jehněčí.

  • Francie

Ve Francii zní o Velikonocích zvony, jejichž úkolem je zvát věřící ke mši. Nejsou ovšem slyšet od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty. Na tyto dny totiž odlétají do Říma. Tam jsou požehnány a vrací se s vajíčky a sladkostmi pro hodné děti. Říká se, že na cestě zpět do Francie tyto dobroty (vajíčka, kuřátka, zajíčci) padají dolů, a tak je pak děti hledají v zahradách.

  • Holandsko

Rovněž v zemi větrných mlýnů a tulipánů děti hledají vajíčka schovaná v zahradě. Starší děti s nimi potom hrají různé hry.

  • Německo

Naši západní sousedé vyrábějí o Velikonocích slaměná hnízda. Právě do nich rodiče umisťují velikonoční zajíčky, vajíčka a jiné sladkosti. Nadílku děti objevují opět v domě nebo na zahradě.

velikonoční strom_Německo

Německou velikonoční tradicí je strom posetý vajíčky.

Německým zvykem je rovněž velikonoční strom, ozdobený vajíčky a jinými velikonočními dekoracemi a dobrotami.

  • Rusko

Ruské Velikonoce neboli Pascha jsou vzhledem k používání juliánského kalendáře o týden posunuté. Na náš Boží hod mají Rusové teprve Vrbnou (naši Květnou) neděli. Velikonocům v Rusku předchází čtyřicetidenní půst, který začíná po skončení jarních hodů zvaných Maslenice. Rusové rovněž barví vajíčka a navštěvují příbuzné. Chodí do kostela na bohoslužby a nechávají si tam světit jídlo. Typickým velikonočním pečivem je kulič, což je obdoba našeho mazance.