Jeronýmovy dny se zeptají i na budoucnost bez jazykových překážek

Jednadvacáté Jeronýmovy dny se konají od pátku 6. listopadu do neděle 8. listopadu v pražském K-centru. Na víkend plný přednášek, besed, workshopů a prezentací je vstup zdarma.

Jeronýmovy dny pojmenované po slavném překladateli Jeronýmovi (viz https://www.jazykovyservis.cz/blog/posledniho-zari-slavime-mezinarodni-den-prekladu/) jsou určené nejen překladatelům a tlumočníkům, ale i komukoli jinému. Odborná témata se tak prostřídají i s přednáškami pro všechny, kdo se o překlady a jazyky vůbec zajímají. Například Tomáš Svoboda z Ústavu translatologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se v sobotu pokusí odpovědět na otázku, co nastane, až bude překonána jazyková bariéra:

„Překlady jsou dnes k dispozici v reálném čase a na zařízeních rozšířené reality (Augmented Reality), jako jsou chytré brýle. Nárůst produktivity v oblasti odborného překladu, k němuž přispívá strojový překlad (SP) v určitých jazykových kombinacích a v některých oborech, je nesporný. Pro širokou veřejnost se SP stal běžným faktem. Zvýšená efektivita a lepší pohodlí si však často vybírají svou daň.“

Akci jako tradičně pořádá Jednota tlumočníků a překladatelů ve spolupráci s odborníky v oboru lingvistiky, překladu a tlumočení, jakož i dalšími zajímavými osobnostmi a tlumočnickými a překladatelskými organizacemi, profesními sdruženími a vysokoškolskými pracovišti.

Podrobný program najdete zde.