Lektor cizího jazyka? Očekávání ze stran škol i studentů jsou vysoká

Ne každý, kdo se rozhodne být lektorem v jazykové škole, se jím doopravdy stane. Požadavky na učitele cizích jazyků stále narůstají. Důležité je nejenom vzdělání, ale i praxe a schopnost zaujmout.

Aby byl lektor do jazykové školy přijat, musí splňovat určité předpoklady. „Po českých lektorech požadujeme ukončené vysokoškolské vzdělání pedagogického nebo filozofického směru a doložitelnou praxi v oboru minimálně 1 rok. Velkým přínosem jsou pak certifikáty TEFL, TESOL, CELTA nebo DELTA,“ přibližuje Eva Stařecká, koordinátorky výuky v jazykové škole HOPE.

Pokud se na místo jazykového pedagoga hlásí rodilý mluvčí, je po něm stejně tak požadováno dokončené vysokoškolské studium, nejméně jednoroční praxe ve výuce a rovněž mezinárodní certifikát pro učitele.

Nezanedbat životopis

Ať už zájemce české národnosti či rodilý mluvčí, kandidát na práci lektora by měl předložit řádně sepsaný životopis se všemi podstatnými informacemi. „I přesto, že se dnes internet hemží stránkami, které podrobně popisují, jak napsat správný životopis, často se mi do rukou dostávají nedokonalé životopisy, které postrádají například uchazečovy osobní údaje, informace o dosaženém vzdělání a praxi,“ popisuje svoji zkušenost Eva Stařecká.

Ani po přijetí do jazykové školy však lektor nemá vyhráno. Čeká ho úkol ještě těžší – uspět ve třídě. „Studenti očekávají lektora s profesionálním přístupem, který perfektně ovládá vyučovaný jazyk. Chtějí zábavné lekce, nabité zajímavými aktivitami, ne žádné papouškování vět z učebnice,“ upozorňuje koordinátorka a dodává, že klienti také často poptávají výuku odborného jazyka, kde jsou nároky na lektora ještě větší.

V HOPE učí kvalifikovaní profesionálové

Jazyková škola HOPE si zakládá na tom, aby do svého lektorského týmu přijímala kvalitní lektory, kteří studenty upoutají a naučí. „Naše škola poskytuje svým klientům kompletní jazykový servis na špičkové úrovni. Umožňuje, usnadňuje a zpříjemňuje klientům komunikaci v globálním světě. Z tohoto důvodu v HOPE zaměstnáváme pouze plně kvalifikované a profesionální lektory, kteří se ve svém oboru neustále vzdělávají, mají přímý kontakt s reálným cizím jazykem a mohou tak našim klientům předat aktuální znalosti a dovednosti,“ potvrzuje vedoucí výuky v jazykové škole HOPE Andrea Hrabáková.