Letní žurnalistická škola zve na Večer s Václavem Havlem

Havlíčkobrodský letní novinářský kemp, jehož partnerem se letos stala i naše jazyková škola, pomalu plní seznam svých hostů. Prvními z potvrzených jsou například účastníci besedy nazvané Večer s Václavem Havlem.

Debata o bývalém českém a československém prezidentovi se uskuteční ve středu 17. srpna od 19 hodin. Nad rolí Václava Havla nejen pro Československo a Českou republiku, ale pro celou střední Evropu, se zamyslí Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla, Aleksander Kaczorowski, polský bohemista a autor knihy o Václavu Havlovi, a slovenský novinář Štefan Hríb, šéfredaktor týdeníku Týždeň.

„Večer s Václavem Havlem jsme koncipovali z několika důvodů, jednak letos uplyne osmdesát let od jeho narození a deset od jeho návštěvy na letní škole, jednak si každý den uvědomujeme, jak hodně nám v současnosti podobná osobnost a její názory chybí,“ vysvětluje hlavní organizátor Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského Milan Pilař.

Někdejší mluvčí Otto Habsburského a debata o důvěře k serverům

Pozvání do Brodu přijala také Eva Demmerle, německá novinářka a bývalá tisková mluvčí Otto Habsburga, jež v České republice vydala knihu o císaři Karlu I. a o Habsburcích. V plánu je rovněž diskuze geografického politologa Michaela Romancova a novináře Marka Vollnera z České televize, která letošní ročník letní školy zašťituje.

„Debata Jak lidé věří serverům volně naváže na loňský panel Rusko a střední Evropa a bude se zabývat tím, jak lidé víc věří informacím na neprověřených portálech s mnohdy nejasnou majetkovou strukturou a naopak odmítají kvalitní zpravodajství především veřejnoprávních médií, kde je nejen jasná struktura, ale také kodexy, podle kterých novináři pracují,“ přibližuje Pilař.

Dvanácté pokračování žurnalistického týdne pro studenty se zájmem o média, kulturu a historii střední Evropy, se v Havlíčkově Brodě koná od 14. do 20. srpna 2016. Přihlašovat se mohou nejenom mladí lidé z celé Evropy. Odpolední a večerní přednášky jsou přitom přístupné široké veřejnosti.

LŽŠ Večer s Havlem