Mikuláš v zahraničí: v Maďarsku bez anděla, ve Francii s řezníkem

Řinčení řetězu, petardy, které jsou slyšet a cítit všude kolem. K tomu vlídný anděl s košíkem plným dobrot a vážený Mikuláš s čepicí a dlouhou berlí.

Tak to v českých ulicích vypadá v podvečer 5. prosince. Podobně si svátek svatého Mikuláše připomínají i jiné země. Jak to chodí v Rumunsku, Maďarsku, Francii a dalších státech?

V Rumunsku a Maďarsku se objevuje stejná tradice. Aby děti dostaly dárky, musí si pečlivě vyčistit boty, které pak dají za okno nebo pod postel. Mikulášskou nadílku najdou uvnitř. Rumunské děti se od Mikuláše kromě sladkostí mohou těšit i na hračky. V některých oblastech je zvykem, stejně jako u nás, říct básničku nebo zazpívat písničku.

Pokud malí Maďaři a malé Maďarky nejsou hodní, dostanou místo dárků svazek malých klacků. To je však jenom symbolické, pro výstrahu jsou klacíky vybaveny i balíčky pro hodné děti a pochopitelně, každé dítě dostává i normální dárky. Těmi jsou sladkosti nebo například pomeranče.

Nespatřený Krampusz

Maďarského Mikuláše, na rozdíl od toho českého, nedoprovází anděl. Jeho společníkem by měl být pouze čert jménem Krampusz. Toho ale nikdo nikdy neviděl; to jen dospělí říkají dětem, že pokud nebudou hodní, Krampusz je odnese. Ve skutečnosti ale kolem s dobrým úmyslem obchází Mikulás a žádného komplice s sebou nemá.

Druhý den, 6. prosince, mezi sebou děti tak trochu soutěží. Dávají velké čokoládové figurky Mikuláše za okno a nějaký čas je tam nechávají. A tak mohou kolemjdoucí hodnotit, kdo dostal největšího, nejhezčího nebo nejvíc nóbl mikuláše.

Potrestaný vrah

Na severovýchodě Francie se o svatém Mikuláši traduje legenda. V jednom malém městě žil řezník, který unášel a zabíjel děti. Mikuláš to zjistil a vraha dětí potrestal. Vrhnul ho do podzemí, kde řezník skladoval uhlí. A on tam pak musel ládovat uhlí do kamen. Jiná verze legendy vypráví, že byl řezník spálen v kamnech ve svém vlastním obchodě. Mikuláš je dnes známý jako Saint Nicholas, řezník má jméno Pѐre Fouettard (otec biče).

Na oslavu se konají průvody, děti dostanou svíčky a jí perníky ve tvaru Mikuláše. Nicholas a jeho doprovod Pѐre Fouettard jsou něco jako čeští Mikuláš a čert. Nicholas se podobá knězi, Pѐre Fouettard nosí tmavé oblečení a jelikož pracuje s uhlím, je černý v obličeji. V ruce má bič, který používá na zlobivé děti.

Ruprecht nebo Taťka Rákoska

A jak je to jinde v Evropě? Děti v Polsku navštěvuje Mikolaj; v noci z 5. na 6. prosince jim nadílku schovává pod polštář. V Německu děti nejčastěji řetězy a metlami trestá Ruprecht, zatímco ve frankofonní části Belgie doprovází Mikuláše Taťka Rákoska a ve Švýcarsku vousatá postava v dlouhé černé kápi zvaná Schmutzli. Společník nizozemského Mikuláše se jmenuje Černý Petr a svou podobou připomíná maurského služebníka, kterého si španělští šlechtici a bohatí kněží v minulosti pořizovali na špinavou práci.