Náš tlumočník kličkoval mezi kuželkami

Tlumočník HOPE nechyběl na kuželkářském Mistrovství světa družstev 2015, které v polovině května hostilo německé město Speichersdorf.

Kromě šampionátu se v Německu uskutečnila rovněž konference a setkání funkcionářů kuželek. Tlumočník jazykové školy HOPE odjížděl spolu s předsedou České kuželkářské asociace, pro kterého na těchto významných akcích tlumočil.

Mistrovství světa družstev 2015

Na kuželkářských drahách ve Speichersdorfu soutěžily desítky družstev.

Stupně vítězů

Česká republika v šestém Mistrovství světa družstev uspěla. Ženy stejně jako před dvěma lety získaly bronz; pro zlato si dokráčely Chorvatky, zatímco na druhou pozici se zařadily domácí Němky. Tým mužů skončil na sedmé příčce, což oproti minulému šampionátu znamená zlepšení o pět míst. Vítězem v kategorii mužů se stalo Srbsko a druhou stříbrnou medaili přidali reprezentatni Německa.

Jak se zrodily kuželky

kuželkářská konference

Šampionát doplnila konference a setkání funkcionářů kuželek.

Hra „v kuželky“ má svůj původ až v babylonské říši, tedy přibližně 4 500 let před n. l. Poprvé se o této aktivitě zmiňuje ve 12. století před n. l. básník Homér, autor slavných eposů Ilias a Odyssea. Zpočátku lidé házeli kameny, kterými se snažili trefit kosti.

Mistrovství světa v kuželkách

Mistrovství světa v kuželkách tentokrát proběhlo v Německu.

V českém prostředí nalezneme zmínku o kuželkách v knihách Karla Václava Raise, Karoliny Světlé a dalších. Požadavky na hráče tehdy téměř neexistovaly, fyzická zdatnost nemusela být nikterak velká: házelo se maximálně třikrát až pětkrát v jednom sledu. Dráhy bývaly deset až dvacet metrů dlouhé a jeden až jeden a půl metru široké. Stejně jako dnes ovšm bylo důležité, aby byly vodorovné. Postupně se vytvářely disciplíny, a tak vzniklo „koulení o ceny“, které pak přešlo v kuželkářské soutěže.

Kuželky dnes

V současnosti jsou kuželky týmovým sportem, který se hraje zpravidla v šestičlenných družstvech. Je potřeba mít kouli a devět kuželek rozestavených do kosočtverce. Kuželky srážejí koulí mladí i starší, kluby kuželkářů fungují ve větších městech i malých obcích.