Nejkrásnější pláže světa? Mluví se na nich hlavně španělsky a anglicky

I tento rok vyhlásil cestovatelský server TripAdvisor.com pětadvacítku nejkrásnějších pláží. Kde se nachází prvních deset z nich a jakou řečí se domluvíte s tamním obyvatelstvem?

  1. V letošní sezoně, stejně jako loni, zvítězila brazilská pláž Baia dó Sancho na souostroví Fernando de Noronha, které je pro svoji vzácnou přírodu zapsané na seznamu UNESCO. Jelikož je toto součástí Brazílie, uslyšíte na ostrově především portugalštinu.
  1. Druhou příčku obhájila osm kilometrů dlouhá zátoka Grace Bay, kterou naleznete na ostrově Providenciales v souostroví Turks and Caicos v Karibiku jihovýchodně od Baham. Oblast mají v oblibě potápěči. Turks and Caicos je zámořské území Velké Británie, tudíž se na něm domluvíte anglicky.
  1. Baia dei Conigli neboli Rabbit Beach si odnáší bronz. Zátoka u stejnojmenného ostrůvku Rabbit Island u Lampedusy ve Středozemním moři je jedním z posledních míst, kam kladou vejce mořské želvy karety, u pobřeží žijí manty obrovské a delfíni. Ostrov Lampedusa patří Italům.
  1. Takzvanou bramborovou pozici obsadila pláž Paradise na vápencovém ostrově Cayo Largo na Kubě. V tomto malém karibském ráji je dokonce tolerovaný nudismus, který Kuba nepovoluje. Na ostrově se, stejně jako na celé Kubě, dorozumíte pomocí španělštiny.
  1. Na pětce se umístila kouzelná pláž Playa de Ses Illetes. Ta leží na Formenteře, nejmenším z Baleárských ostrovů, které patří Španělsku.
  1. Bílý, jemný písek a průzračná voda ohraničená velkými žulovými kameny. Tak vypadá pláž Anse Lazio na Seychelech, která skončila na šestém místě. Pohádková pláž se nachází na severozápadě ostrova Praslin. Úředními jazyky Seychel jsou kreolština, angličtina a francouzština.
  1. Na sedmé příčce je napsaná White Beach na filipínském ostrově Boracay. Tato asi 4 kilometry dlouhá pláž často získává přízvisko nejhezčí svého druhu v Asii. Na Filipínách jsou úředními jazyky filipínština a angličtina, lidé tam ale mluví i španělsky a arabsky.
  1. Každoročně oceňovanou pláží je Flamenco Beach na ostrově Culebra, který náleží Portoriku. Letos je osmá v pořadí. Pláž se táhne kolem chráněné zátoky ve tvary podkovy, a to v délce 1,6 kilometru. Portoriko je nezačlěněné území Spojených států amerických, ležící v Karibském moři. Domorodé obyvatelstvo mluví anglicky a španělsky.
  1. Devátá příčka patří Whiteheaven Beach na ostrovech WhitsundaysAustrálii. Pláž vyniká atraktivní polohou v pásmu Velkého bareiérového útesu a je proslulá skvostně bělostným pískem, podle řady zdrojů nejbělostnějším na světě. Mateřským jazykem obyvatel Whitsundays je angličtina.
  1. Nejúspěšnější desítku uzavírá pláž Efalonissi, rozkládající se poblíž jihozápadního výběžku Kréty. Pláž s místy růžovým pískem bývá někdy označována za Karibik Evropy. Pokud si chcete popovídat s tamními lidmi jejich rodným jazykem, naučte se řecky.

Zdroj: http://cestovani.idnes.cz/nejkrasnejsi-plaze-sveta-2015-dp4-/kolem-sveta.aspx?c=A150521_172852_kolem-sveta_tom