Noc literatury

Noc literatury po celém Česku seznámí se současnými evropskými knihami

Třiadvacítka známých hereckých osobností během jednoho večera interpretuje úryvky ze současné evropské literatury v nových českých překladech. Takový je devátý ročník pražské Noci literatury.

Známý literární happening, který se koná ve středu 13. května, netradičním způsobem přibližuje současnou literární tvorbu z Evropy a upozorňuje na důležitost překladu. V české metropoli se série veřejných čtení koná na atraktivních a běžně nedostupných místech Prahy 6 – Dejvic a Bubenče. Literární trasa skýtá dvacet dva zastávek, které jsou rozdělené „Kulaťákem“. Čtení jsou paralelní; všude začínají v 18.00, přičemž ukázky se opakují v půlhodinových intervalech do 22.30. Číst bude například Ivan Trojan, Lenka Krobotová, Igor Bareš nebo Taťjana Medvecká.

Přijede devět autorů

Noc literatury organizují Česká centra ve spolupráci s pražským sdružením evropských kulturních institutů sítě EUNIC a kulturními odděleními zahraničních velvyslanectví. Na tom letošním ročníku spolupracuje Městská část Praha 6 pod záštitou starosty Ondřeje Koláře. Projekt je jako každoročně pořádán v předvečer zahájení největšího knižního festivalu v Česku – Světa knihy. Řada autorů tak přijíždí na Noc literatury osobně před svou následnou prezentací na knižním veletrhu. Tento rok dorazí rekordních devět spisovatelů, mezi nimiž nebude chybět Afonso Cruz, Merethe Lindstrømová či Charles Lewinsky.

Noc literatury je pro všechny návštěvníky zdarma a ve stejný večer se kromě Prahy odehrává na dalších třiceti šesti místech České republiky.

Více informací na http://nocliteratury.cz/cs/2015/