Školáci v Kohoutovicích se učí i baví na kroužku angličtiny

Hello, Joe. Halasí desetiletí kluci a holky, sedají do lavic a vytahují si učebnici angličtiny. Potom hodinu čelí otázkám a úkolům jejich amerického učitele.

Devět dětí ze Základní školy Pavlovská v Kohoutovicích navštěvuje každou středu odpoledne kroužek angličtiny. Ten je specifický hned ze dvou důvodů. Zaprvé, střídají se v něm dva učitelé: česká lektorka a rodilý mluvčí. Zadruhé, děti se učí z ne tolik běžně používané učebnice: cambridgské Fun for movers.

čtina pro děti_zš pavlovská

Na Základní školu Pavlovská docházejí lektoři HOPE, Zdeňka Roháčková a Joe Hoffman. Oba se shodují, že je pro děti přínosné potkávat se každý týden s jedním z nich. „Děti poznávají dva učební styly a díky tomu dělají velké pokroky,“ tvrdí Joe, který pochází ze Spojených států amerických. Česky rozumí a zná některá slova, v hodinách se ale snaží používat výhradně angličtinu. „Pro děti je to náročné, ale zároveň si to užívají. A stejně tak já. Je to výzva pro ně i pro mě,“ říká Joe. Češtinou si pomáhá jenom v krajních případech, aby malí studenti maximálně pocítili výhodu rodilého mluvčího, komunikovali s ním a slyšeli jeho přízvuk.

Písničky, pohyb a diskuze

Zdeňka se náhodně na semináři setkala s autorkou učebnice Fun for movers, Karen Saxby. Ta ji inspirovala. „Ona je vynikající vypravěčka. Využívám její aktivity, které jsou hodně zaměřené na rozvíjení fantazie, na hru a diskuzi, laskavost a respekt,“ popisuje lektorka.

kroužek angličtiny_zš pavlovská

Ve Zdenčiných hodinách se děti nenudí; zpívají, hrají pohybové hry, malují. „Snažím se o zajímavou a barvitou výuku. Střídám aktivity, aby děti zapojovaly všechny své smysly,“ vysvětluje Zdeňka.

Také Joe je s Fun for movers spokojený. „Je dobře organizovaná, trochu těžká, ale pro děti je lepší mít učebnici. Je to základ, na který se kdykoli můžou podívat,“ míní Američan.

Školáci se na anglickém kroužku hlásí, pilně odpovídají, smějí se a ukazují své obrázky. Po skončení se těší na další hodinu. „Kreslíme tady obrázky a je to moc fajn,“ shrnuje své dojmy čtvrťačka Petra a utíká vstříc volnému odpoledni.