Společně a příjemně jsme oslavili Nourúz, říká Kazaška Sara

Studentka kurzu češtiny pro cizince na VUT v Brně popisuje, jak spolu se svými spolužáky a lektorkami v úterý 22. března oslavila kazašský národní svátek Nourúz.

Nourúz je významný svátek pro turkické i íránské národy. V Kazachstánu tento svátek vždy oslavujeme, proto jsme ho chtěli ukázat svým učitelkám, podělit se o naše tradice a kulturu. Aby to bylo pro naše lektorky zajímavé, připravili jsme si prezentaci, v níž každý student měl své téma. Kromě prezentace jsme pustili také několik videí s národními tanci. Popsali jsme vznik svátku, ukázali jsme tradiční jídla a lidové oblečení. Na pozadí prezentace hrála kazašská hudba.

Stůl plný tradičních pokrmů

V tento svátek obvykle připravujeme tradiční jídla, proto jsme prostřeli stůl a dali na něj baursaky a šelpeky, které jsme sami udělali. Kromě toho byl na stole i velikonoční beránek, kterého pro nás připravila naše učitelka, Stanislava Špačková. Chutnal moc dobře, takže jsme ho snědli až moc rychle. Měli jsme pěkný stůl s hodně jídly.

Byli jsme moc rádi, že jsme společně a tak příjemně oslavili Nourúz, a kromě toho jsme se něco dozvěděli i o českých velikonočních tradicích. Myslím, že jsme měli velmi zajímavý a poznávací den. Podle mého názoru je důležité rozšiřovat své obzory prostřednictvím sdílení kulturních akcí různých národů.

Autorku textu: Sara Urakbayeva

oslavu svátku Nourúz na VUT prezentace svátku Nourúz

Nourúz_velikonoční beránek