Státní svátek 8. května: jsme vítězi

Den vítězství. Den osvobození. Státní svátek 8. května. Právě v tento den ho slavíme díky současnému českému prezidentovi Miloši Zemanovi. Jak to?

Za konec druhé světové války se považuje úplná a bezpodmínečná kapitulace Německa, která vstoupila v platnost 8. května ve 23.01 středoevropského času. To odpovídá 1. minutě času moskevského. Logicky se tedy na západě slavilo 8. května, zatímco v Sovětském svazu o den později.

Politici v Československu se nemohli rozhodnout, jaké datum státního svátku zvolit. Ve hře byl rovněž 5. květen – den, kdy začalo Pražské povstání. V roce 1951 se poslanci rozhodli pro 9. květen a nazvali ho Dnem osvobození Československa Sovětskou armádou.

Po Sametové revoluci vznikla potřeba vyřešit státní svátky. Svátek byl přejmenován na Den osvobození od fašismu, aby zahrnoval všechny osvoboditele.

Lepší být vítězem

V roce 1990 vystoupil tehdejší poslanec Miloš Zeman a navrhl, aby bylo datum svátku přesunuto na 8. května. Historici potvrdili, že obě data jsou legitimní, jedná se jenom o záležitost časového posunu. Po bouřlivé diskuzi tento návrh prošel a 8. květen se stal dnem pracovního klidu. V roce 2000 byl jeho název zkrácen na Den osvobození a v roce 2004 změněn na Den vítězství. To byl psychologický tah postavený na myšlence, že je lepší cítit se vítězem než osvobozeným.