Svět knihy přivítá autorky ze severských zemí

Výstaviště v pražských Holešovicích se od čtvrtka 12. do neděle 15. května opět promění v ráj knih, spisovatelů a příznivců čtení. Čestným hostem 22. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy jsou Severské země.

Tématy letošního roku jsou Fenomén krimi a Město jako literární kulisa. Do Prahy dorazí dvě severské autorky. To první je Yrsa Sigurdardóttir, královna islandské krimi, která do české metropole přijíždí znovu po několika letech, aby tam představila svoji nejnovější knihu Pamatuji si vás všechny, pohovořila se čtenáři a podepsala se jim.

Druhou čestnou návštěvnicí bude představitelka švédského magického realismu Majgull Axelsson. Ani autorka ceněného románu Dubnová čarodějka nebude v Praze poprvé. Tentokrát uvede svoji novinku Nejmenuji se Miriam, která v češtině vyšla na začátku května.

Další zahraniční hosté

Vůbec poprvé se se svými pražskými fanoušky v rámci literárního veletrhu setká americká spisovatelka Sandra Brown, která seznámí se svým novým románem Reportér. Dalším lákadlem největšího tuzemského knižního festivalu je hvězda mladé ruské literatury Dmitry Glukhovsky, který na autogramiádu doveze závěrečný díl své sci-fi trilogie Metro 2035, odehrávající se za třetí světové války. Na tuto knihu miliony čtenářů po celém světě čekaly několik let a zahraniční nakladatelé zakoupili práva na překlad ještě dávno předtím, než byl román dokončen.

Svět knihy se koná pod záštitou ministra kultury České republiky a starosty městské části Praha 7. Více informací naleznete a podrobný program naleznete na http://sk2016.svetknihy.cz/