Tipy na jazykové dárky pod stromeček

Začátek adventu ohlašuje, že do Štědrého dne zbývá posledních pár týdnů. Pokud se pouštíte do shánění vánočních dárků, přinášíme vám nápady z jazykově orientovaného soudku.

  • Moderní učebnice angličtiny – nové upravené vydání

moderni-ucebnice-anglictinyStudenty angličtiny potěší a inspiruje jedna z nejúspěšnějších učebnic anglického jazyka, která se dočkala už 13. vydání. A to i přesto, že kolektiv autorů ji nevytvořil pro začátečníky. Za dobu, co je na trhu, prošla různými změnami souvisejícími ze zkušenostmi z jejího používání a samozřejmě – novými trendy ve výuce jazyků. Základní koncept knihy však zůstal stejný. Jedná se o metodu aplikace modelových vět, která co nejefektivněji vede k aktivnímu projevu.

Autoři Moderní učebnice angličtiny jsou přesvědčeni, že zvládnutí gramatických struktur a a jejich aplikace na předkládanou slovní zásobu jsou základem pro kvalitní zvládnutí výuky jazyka. Učebnice je rozdělena na 32 učebních celků, z nichž se každý dělí na mluvnici a mluvnická cvičení, základní text a lexikální cvičení a slovník. Někde je k těmto částem připojen ještě tematický slovník a konverzační obraty. Poměrně rozsáhlá cvičení jsou vždy odstupňována od jednoduchých ke složitějším. Tím pádem si látku snadno osvojí i samouk.

  • Německy s úsměvem nově

nemecky-s-usmevem-noveMáte doma středoškoláka, který se učí německy? Nebo by chtěl „šprechtit“ někdo z vašich přátel? Učebnice nazvaná Německy s úsměvem nově přináší kurz pro všechny zájemce o studium němčiny od přibližně 15 let. Po probrání všech 22 lekcí tento jediný svazek vede ke znalostem na úrovni B2. Součástí 3. vydání jsou nahrávky úvodních textů jednotlivých lekcí ve formátu mp3.

Podobně jako výše zmíněná anglická učebnice, i tato německá doznala od své premiéry drobných úprav, aby lekce odpovídaly jak změněným reáliím, tak vývoji jazyka za poslední desetiletí. Nově tvůrci zařadili část věnovanou čtení s porozuměním, kde se „čtenáři“ setkávají s autentickými neupravovanými německými texty stoupající obtížnosti. Jednodušší orientaci při práci s poslechovými texty napomohou čísla stop CD, která jsou v tomto vydání uvedena přímo u příslušných poslechových cvičení v učebnici. Práci s knihou zpříjemňuje i živější grafická úprava s použitím druhé barvy.

  • Julia Child: Můj život ve Francii

muj-zivot-ve-franciiV češtině nově vydaná kniha Můj život ve Francii se zalíbí nejenom těm, kteří se učí francouzsky či o tom zatím jenom uvažují. Julia Child je sice ikonická kuchařská legenda, která představila francouzskou kuchyni milionům nejenom amerických domácností, ale ve svých bestsellerových memoárech odhaluje, co ví jen málokdo: Dlouhá léta se s vařením jenom míjela a její cesta na kuchařské výsluní trvala dlouhé roky a byla vše, jenom ne přímočará.

Když se Julia v roce 1948 přestěhovala s manželem do Francie, nemluvila francouzsky a o zemi galského kohouta nevěděla téměř nic. Netrvalo však dlouho a Paříž si zamilovala. Nadšení z francouzské kuchyně ji přivedlo do proslulých kurzů Cordon Bleu, které změnily její život navždy.

Memoáry Julie Childové jsou plné báječných příběhů spojených s francouzskou kuchyní a pozoruhodnými lidmi, které poznala. Vyznává se v nich ze své lásky k Francii, manželovi Paulu Childovi a nekonečné radosti z vaření a jídla.

  • Lída Holá: Česky krok za krokem 1

cesky-krok-za-krokem-1-kopirovatJestliže přemýšlíte, jak obdarovat příbuzného či kamaráda, který se teprve nedávno přistěhoval do České republiky, máme pro vás tip. Zabalte mu pod stromek novou učebnici češtiny Česky krok za krokem 1, která mu pomůže začít se lépe orientovat v české prostředí. Pod novým názvem v této knize najde přepracované, rozšířené a podstatně obsahově i graficky inovované vydání nejprodávanější učebnice češtiny jako cizího jazyka New Czech Step by Step/Tschechisch Schritt fur Schritt.

Publikace Lídy Holé obsahuje 24 lekcí, které na bázi komunikačních situací systematicky rozvíjejí všechny dovednosti, a to jak receptivní (čtení a poslech s porozuměním), tak produktivní (psaní a mluvení), přičemž důraz je kladen na schopnost dorozumět se a aktivně používat češtinu v praktickém životě. Oproti předchozí generaci učebnice přináší tato v říjnu vydaná novinka metodicky propracovanější postupy práce s texty a komunikativněji orientovaná cvičení a zadání. Nechybí bohatý fotografický a obrazový materiál, příloha se slovníčkem a klíčem a dvě CD s nahrávkami textů. Svou bohatou slovní zásobou, množstvím textů a podrobnými gramatickými vysvětleními v angličtině je tato publikace ideálním vánočním dárkem i pro náročné zájemce o studium češtiny jako cizího jazyka.