Učením se cizího jazyka si zlepšujeme soustředění a paměť

Nejenže se dorozumíme s lidmi z jiných zemí a nepotřebujeme titulky při sledování zahraničních filmů. Cizí jazyky pomáhají také našemu mozku.

„Letos se v Berlíně konalo setkání polyglotů, tedy lidí, kteří hovoří různými jazyky. Někteří ovládali přes deset cizích řečí. Zní to tak trochu neuvěřitelně, zvlášť když sami někdy bojujeme s jedním cizím jazykem. Napadlo vás, proč je učení cizích jazyků tak složité?,“ ptá se profesionální mentální trenérka Eva Fruhwirtová. A vzápětí odpovídá: „V mozku máme několik paměťových systémů a zvládnutí cizího jazyka vyžaduje zapojení všech. Je to tak pro náš mozek velmi dobrý trénink.“

Prevence proti Alzheimerově chorobě

Eva Fruhwirtová potvrdila, že studium cizího jazyka zlepšuje koncentraci, paměť a především vytváří kognitivní rezervu, která slouží jako prevence proti Alzheimerově nemoci. Přepínání mezi gramatickými strukturami, zvuky a slovy oddaluje nástup stařecké demence.

Lidé, kteří hovoří více jazyky, se musí rozhodovat, který z nich použijí. To zlepšuje kondici mozku. Tyto osoby se umí rychleji rozhodovat, jsou odolnější v krizových situacích a lepší při činnostech vyžadujících multitasking.

„Když se snažíme domluvit v řeči, která není naší mateřskou, musíme se během hovoru rychle rozhodovat, která slova, spojení a tvary použijeme. Znám spoustu lidí, kteří pracují v zahraničních firmách, přelétávají každý měsíc z Bruselu do Čech, znám také hodně cizinců žijících v Brně, Třebíči, Praze i Plzni. Mozek těchto lidí jim nabízí stále výrazy v jiné řeči, než ve které mluví. Na jednu stranu jim to lehce ztěžuje komunikaci, na druhou to posiluje jejich mozek. Pokud tedy máte problémy s koncentrací a s jejím přenášením, učení cizích jazyků umí vaše kognitivní vlastnosti zlepšit,“ radí rodačka z Rouchovan na Třebíčsku, která se tréninku mozku a koncentrace věnuje už pět let.

Pomáhá výuka hrou

Do kondice náš mozek dostává i kvalitní lektor, který umí předávat emoce. „Nikdo z nás nemá rád takzvané uspávače hadů, raději jsme s těmi, se kterými se zasmějeme nebo nás zaujmou svými metodami. Při učení zážitkem se učíme tím, že to děláme. A to má náš mozek rád,“ vysvětluje Fruhwirtová s tím, že učením hrou si mozek také snadněji vybaví naučenou látku. Je to tak nejlepší způsob, jak si osvojit cizí řeč.

Nikdy není pozdě

Studie ukazují, že ti, kteří ovládají cizí jazyk, dosahují lepších výsledků při inteligenčních testech. Čím je člověk mladší, tím je pro něj studium lehčí, ale i ve vyšším věku lze dosáhnout stejných výsledků. „Mozek funguje jako sval. Když ho posilujete, je v lepší kondici a déle a dobře slouží. Takže s chutí do učení se cizího jazyka!“ pobízí Eva Fruhwirtová.