V Baku odstartují premiérové Evropské hry

Česká výprava nebude chybět na prvním ročníku Evropských her, které se konají od 12. do 28. června v hlavním městě Ázérbájdžánu, Baku.

Na historicky první „kontinentální olympiádu“ dorazí šest tisíc sportovců z celé Evropy. Na programu je dvacet sportovních disciplín, pro jedenáctku z nich jsou přitom Evropské hry kvalifikací na letní olympiádu v brazilském Riu de Janieru 2016. Českou republiku bude v Baku zastupovat přes sto dvacet reprezentantů.

Baku je nejenom metropolí, ale také největším městem a největším přístavem Ázérbájdžánu. Nachází se na Apšeronském poloostrově u Kaspického moře a žije tam přes dva miliony obyvatel. Baku se dělí na dvě části: Staré město (ázerbájdžánsky İçəri Şəhər) a novější okolní čtvrti. Město se rozkládá na dvou set šedesáti kilometrech čtverečních nedaleko významných ropných polí. Proto se v něm soustřeďují rafinerie a většina ázerbájdžánského průmyslu.

Název Baku pochází ze starých perských jmen města Bad-kube, což znamená „město, kde vítr fouká“, nebo Baghkuh, což překládáme jako „Boží hora“.